Dagen startet først og fremst med frokost, deretter hadde vi noen timer med fritid. Da valgte noen å bade, se på hockey, trene, sove og/eller gå på tur. Klokka 12:40 var det tid for avreise til Mustamae.


 
Da vi kom frem kom Marianne på at hun aldri hadde spesifisert hvilken dag vi hadde tenkt til å besøke kirken og presten. Heldigvis tok presten Tiina dette veldig fint og tok seg tid til å fortelle om menigheten og deres arbeid. Menigheten holdt til i kjelleren i en blokk, hvor de hadde vært i syv år. Det finnes ingen kirkebygg i Mustamae fra før av, og dette er den eneste menigheten i Tallinn som ikke har et eget kirkebygg. De har i seks år holdt på med et byggeprosjekt for å få på plass et nytt kirkebygg. Dessverre har byggingen stanset da de ikke har mer penger til å videreføre prosjektet. Vi valgte å besøke kirken som var under konstruksjon, fordi det utvendige av kirken var ferdig. På veien oppdaget vi en Rimi hypermarkedbutikk, der vi ble ekstremt overrasket over hvor rimilig det var. #BilligYoloPengbruk. Da vi kom frem ble vi dessverre blokkert ute av gjerder, men tok oss tid til å se på og ta et bilde. Deretter tok vi taxi hjemover mot hotellet. Utfordringen her var at taxisjåførene ikke var så lette å kommunisere med som vi hadde håpet på. Likevel endte til slutt alle opp på hotellet, der vi kunne slappe av i en time før neste ting på programmet sto for tur.

Trykk på et bilde for å forstørre, og du kan bla med pilene!

Senere samlet vi oss i lobbyen og gikk langs gatene i 7-8 minutter til en Luthersk kirke der vi var med på en gudstjeneste. Denne foregikk på estisk, men vi reiste oss når de andre reiste seg og satt når de andre satt, så vi tror vi klarte oss ganske greit. Vi fikk også mulighet til å delta på nattverd, noe vi tenkte kunne være beroligende og interessant. Men det som tok oppmerksomheten til enkelte av oss var at oblatet lignet på spillfiguren «Pac-Man». Når man skal være helt stille så skaper dette noen utfordringer. Etter en nattverdstale av presten skulle vi endelig få oblatet med vin. Overraskende nok skulle presten selv mate oss med vinen og brødet, noe vi ikke hadde sett for oss. Dette medførte latter hos enkelte av oss. Etter at nattverden var over ble velsignelsen sagt og gudstjenesten var i utgangspunktet over. Siden ingen av oss kunne estisk var det vanskelig å forstå at dette var slutten av messen. Flere i menigheten reiste seg og fulgte etter presten inn en dør ved siden av alteret til et sidesakristi, samtidig kom det en liten gruppe mennesker som stelte seg i midtgangen og begynte å synge. Litt forvirret og i troen på at dette var et slags postludium, ble vi sittende og hørte på den vakre sangen. Vi ble sittende helt til dirigenten plutselig stoppet sangerne og instruerte dem hvordan sangen skulle synges. Det var på dette tidspunktet vi forstod at vi var med på en korøvelse.

 

Etter gudstjenesten og etter at vi hadde fått ut latteren fra våre misforståelser kom vi oss av gårde mot sentrum av gamlebyen. Vel fremme ankom vi restaurant «Pulcinella Italian Restaurant», hvor noen stressede servitører fikk oss på plass ved bordene langt inne i den lune og koselige kjelleren. Her fikk vi servert god pizza, pasta, lasagne og Johanne som gikk så langt som å bestille blekkspruttentakkel. Så fikk vi i oss litt god dessert og vendte straks hjemover.

På kvelden ble det nok en gang i dag anledning for litt fritid før kveldsavslutningen. I morgen blir det først anledning for litt spa-behandling for den som ønsker slikt, senere skal vi besøke og oppleve «Adventure room», som kommer til å bli gøy og skummelt på en og samme tid. På kvelden skal vi ha festmiddag hvor vi har reservert bord på «Olde Hansa» og skal få spise og oppleve middelalderen. Vi gleder og gruer oss til den siste fulle dagen her i Tallinn.

 
Les Tallinn dag 2 her
Les Tallinn dag 4 her


 
Skrevet av: Simen Udnes, Silje Funderud, Kristine Ramstad og Per Kristian Gården.